Nieuwsarchief
Voer dringt berengeur terug
Connecting Agri & Food, dochteronderneming van DLV Advies, heeft de ontwikkeling van een nieuw type voer ondersteund dat berengeur helpt terug te dringen. Vitelia Voeders heeft het voer ontwikkeld, in samenwerking met VOF Michiels. In 2016 heeft onderzoek het effect van het voer op de berengeur aangetoond en in 2017 is tevens gekeken naar de kosteneffectiviteit van het voer.
Meerdere soorten voer
Op twee bedrijven, bij in totaal ruim 2.200 varkens, is het voer getest. In de eerste praktijktest zijn vier soorten voer onderzocht om met elkaar te vergelijken en de beste uit te kunnen kiezen. Vervolgens zijn de onderzoekers verder gegaan met het voer dat het beste uit de bus kwam om berengeur terug te dringen.
In samenwerking met VION Food Group is daarnaast gekeken naar de verschillen van de soorten voer op berengeur. Ook is, in samenwerking met Sensus, een smaakproef van het vlees opgezet met proefpersonen om te kijken of de smaak beïnvloed werd door een ander type voer. Dat bleek uiteindelijk niet zo te zijn.
Afname in berengeur van 58%
Uit het onderzoek bleek dat het ontwikkelde voer beter in staat is om berengeur terug te dringen dan gangbare soorten voer. Op de bedrijven waar berengeur voorkomt bleek deze met 58% te verminderen door het gebruik van dit type voer. Ook op bedrijven waar toch al relatief weinig berengeur voorkwam maakte het uit welk type voer werd gebruikt.
Technische- en slachtresultaten werden niet beïnvloed door de verandering van voer. Ook was er geen verandering in gedrag bij de varkens waarneembaar. De ondernemers, van de bedrijven waarop de praktijkproeven plaatsvonden, gaven aan dat de dieren die de nieuwe voersoort kregen rustiger waren dan de dieren die het gangbare voer kregen toegediend.
Praktijkrijp voer
Het ontwikkelde voer is productietechnisch bijna praktijkrijp en ook goed toepasbaar voor bedrijven die gemakkelijk kunnen schakelen van voer. Vanuit het perspectief van de gehele varkensvleesketen is het gebruik van het aangepaste voer kosteneffectief. Voor brede toepassing door varkenshouders zullen zij dan wel een compensatie moeten ontvangen door de hogere voerprijs. Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met VOF Michiels, Vitelia Voeders, Sensus en VION Food Group.
Dit project is mede mogelijk gemaakt met financiële ondersteuning van de provincie Limburg.