Volgende stap in legaliseren PAS-meldingen

Publicatiedatum: 02-07-2020

Minister Schouten heeft alle bedrijven die een PAS-melding hebben gedaan een mail gestuurd. Na de uitspraak van de Raad van State die de PAS onwettig verklaarde, heeft zij aangegeven deze meldingen alsnog te willen legaliseren. Met de verzonden mail start ze met het inlossen van die belofte.

De uitspraak van de Raad van State van 29 mei 2019 heeft al die tijd de gemoederen bezig gehouden. De uitspraak heeft veel impact op bedrijven die nog geen onherroepelijke vergunning hebben en voor bedrijven die een correcte PAS-melding gedaan hebben. De PAS-melders hadden geen toestemming in het kader van de Wet Natuurbescherming, bleek uit de uitspraak. De eerdere gemelde activiteiten die reeds zijn uitgevoerd of worden uitgevoerd zijn dus alsnog vergunningsplichtig.

Voorwaarden voor legalisatie PAS-meldingen

Omdat de bedrijven die een PAS-melding hebben gedaan in de ogen van de minister te goeder trouw gehandeld hebben, heeft zij aangegeven voor deze bedrijven een oplossing te zoeken. De randvoorwaarden zijn dat de gemelde activiteiten op 29 mei 2019 volledig gerealiseerd waren, aantoonbare stappen voor realisatie gemaakt zijn of er investeringsverplichtingen aangegaan zijn om te komen tot realisatie.

Eerste stap naar vergunning

Inmiddels heeft het ministerie van LNV een mail naar alle PAS-melders gestuurd. In deze mail wordt een verzoek om informatie gedaan, ter verificatie van het adres en of de eerdere melding nog omgezet moet worden in een vergunning. Bedrijven die een melding hebben gedaan adviseren wij om het formulier op te sturen. “Het ministerie kan hiermee inventariseren hoeveel depositie er nodig is om de meldingen te kunnen legaliseren, en of deze depositieruimte ook beschikbaar is,” zegt Erwin van Kessel, teammanager bij DLV Advies.

Andere mogelijkheden zoeken

“Het proces van legalisatie kan veel tijd in beslag gaan nemen.” Voor ondernemers die hier niet op kunnen of willen wachten adviseert Erwin om alternatieven te onderzoeken. Ondernemers die op korte termijn hun bedrijf verder willen ontwikkelen doen er in de ogen van Erwin verstandig aan om te kijken naar de mogelijkheden om zelfstandig tot een vergunning te komen. Bijvoorbeeld door intern of extern salderen of vanuit de ruimte die er mogelijk is van een eerdere toestemming. In veel gevallen zou dat zelfs terug naar 1994 kunnen betekenen, of later vergund.

Meer weten?

Meer weten over de mogelijkheden in uw situatie? Neem contact op met een van onze specialisten.

Monomestvergisting kansrijk, maar dringend behoefte aan meer beleidsruimte
BoerenPerspectief ondersteunt boeren die blijven boeren
Rechter bepaalt: intern salderen afgelopen 5 jaar alsnog vergunningplichtig
Stoppen met couperen van varkensstaarten: Samen naar een toekomstbestendige varkenshouderij
Landelijke basis voor provinciale opkoopregelingen
Gelderland volgt Noord-Brabant met intrekken latente stikstofruimte
Van co-vergister naar groengasinstallatie: Ervaringen van familie Ubbels
Vergisting: ‘binnen enkele jaren los met de eerste clusters’
Plannen voor privéstal uitgegroeid tot luxe trainingsaccommodatie