Voorjaarsronde SDE+

Publicatiedatum: 18-02-2019

Het budget voor de regeling Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) voorjaarsronde 2019 is 5 miljard euro. Vanaf 12 maart tot 4 april 2019 kunnen de aanvragen worden ingediend. In het najaar wordt eenzelfde bedrag verwacht bij de tweede openstellingsronde. In totaal is dat 2 miljard euro minder dan in 2018.

Opening op 12 maart 2019

De voorjaarsronde van 2019 opent op 12 maart om 9.00 uur en is geopend tot en met 4 april 2019. De voorjaarsopenstelling bestaat uit drie fases. Per ronde is er sprake van één integraal budgetplafond voor alle technologieën, waarbinnen de technologieën op basis van de kostprijs concurreren om beschikbare middelen. In de eerste week kunnen alleen projecten met een basisbedrag van maximaal 9 eurocent per kilowattuur worden ingediend. Vervolgens wordt de regeling stapsgewijs opengesteld voor duurdere projecten tot aan de fasegrens van achtereenvolgens 11 en 13 eurocent per kilowattuur.

Voorjaarsronde SDE+ 2019 Fasegrenzen elektriciteit en warmte (€/kWh) Fasegrenzen hernieuwbaar gas (€/kWh)
12 maart, 9.00 uur 0,090 0,064
18 maart, 17.00 uur 0,110 0,078
25 maart, 17.00 uur tot 4 april, 17.00 uur 0,130 0,092

 

SDE+ categorieën voorjaarsronde

De regeling draait om zes SDE+ categorieën die zich richten op hernieuwbare energie uit verschillende bronnen, namelijk de zon, biomassa, aardwarmte, water, wind en windenergie op zee.   
Tijdens de SDE+ openstelling hebben aanvragers ook de mogelijkheid om subsidie aan te vragen in de zogenaamde vrije categorie. Ondernemers worden zo geprikkeld om projecten voor een lager bedrag dan het maximum basisbedrag van de betreffende categorie in te dienen en daarmee meer kans te maken op subsidie. Zo kunnen initiatiefnemers de subsidieaanvraag nog meer toespitsen op hun bedrijfssituatie.

Snel aanvragen SDE+ geeft grootste kans op toekenning

De drie fases van de SDE+ voorjaarsronde zijn elk twee weken open. Vanaf 12 maart om 9.00 uur kan de subsidieaanvraag ingediend worden. “Aanvragen die DLV Advies verzorgt, worden standaard op de eerste dag ingediend. Dit geeft de grootste kans op toekenning mocht het totaalbedrag worden overschreden, zoals in eerdere rondes in 2017 en 2018 het geval was”, legt Joan van den Heuvel uit. “Ter voorbereiding op een aanvraag maken we een rendementsberekening. Hiervoor inventariseren we eerst zaken als de beschikbare vierkante meters en de zwaarte van de aansluiting. Deze factoren bepalen mede de mogelijkheden en omvang van een zonnepanelensysteem en dus wat er aangevraagd moet worden in de SDE+.” 
Een reden om niet te snel te wachten met de aanvraag, is dat de teruglevering van stroom beperkt gaat worden. "In sommige gebieden in Noord- en Oost-Nederland verwachten we dat deze ontwikkeling zich doorzet op korte termijn. Het is daarom aan te raden niet te lang te wachten met een investering in duurzame energiebronnen", geeft Van den Heuvel aan. 

Naast SDE op zonnepanelen kan er ook SDE+ verkregen worden op o.a. biomassa (vergisting en houtkachel) en windenergie. Neem voor meer informatie contact op met een van onderstaande adviseurs. Zij helpen u graag verder met de aanvraag. 

Zuid- en West-Nederland: Joan van den Heuvel
Oost- en Noord-Nederland: Stijn Haarhuis

Zelf mest exporteren kan, maar is nu nog (te) duur
ISDE 2025: subsidie windmolens meer dan verdubbeld
Intrekking ongebruikte stikstofruimte: een paniekmaatregel zonder duurzame impact
Grip op marktschommelingen door voerwinstprognoses melkveehouderij
Energiebesparingsplicht: wees voorbereid op controles omgevingsdienst
Deadline definitieve aanvraag GLB 2 december
Veranderingen in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) voor dieselolietanks
Subsidie Productieve investeringen voor bedrijfsmodernisering in Flevoland, Overijssel en Zeeland opent per 6 november 2024
Onafhankelijke begeleiding onmisbaar bij aanschaf accu