Vrije verkoop of Lbv?

Publicatiedatum: 09-09-2022

Het aantal boeren dat zich zal aanmelden voor de landelijke opkoopregeling ligt waarschijnlijk een stuk hoger dan waar nu geld voor is uitgetrokken. Voor ondernemers met een courant bedrijf, die openstaan voor verhuizen, kan het gelijktijdig aanmelden voor de Lbv én het bedrijf (onderhands) te koop zetten een slimme strategie zijn.

De verwachting is dat ongeveer 1.000 boeren zich inschrijven voor de Lbv-regeling. Vooral voor varkensbedrijven zal het huidige budget niet toereikend zijn. De waarde van een gemiddeld varkensbedrijf zit al snel op € 2 miljoen. Daarmee is met het huidige budget van € 115 miljoen slechts plek voor 60 bedrijven. Onze inschatting is dat er rond de 400 varkensbedrijven inschrijven.

Een jaar tussen inschrijving Lbv en besluit

Waarschijnlijk wordt de Lbv-regeling eind 2022 of begin 2023 opengesteld en krijg je als ondernemer medio 2023 te horen of je mee mag doen. Dit wordt bepaald op basis van de verhouding tussen de opkoopkosten en de baten van de stikstofwinst. Oudere bedrijven met een hoge uitstoot dicht bij Natura 2000-gebieden hebben de beste kaarten om mee te kunnen doen. Daarna heb je een half jaar de tijd om definitief te besluiten of je mee wilt doen. Dat betekent dat er in totaal een jaar zit tussen de aanmelding en het definitieve besluit.

Ondernemend stoppen

In dat jaar kan ook geprobeerd worden om het bedrijf op de vrije markt te verkopen. “Met deze tweesporenstrategie houd je zelf het roer in handen, spreid je de kansen en haal je de maximale waarde uit het bedrijf”, zegt Marcel de Rooij, adviseur Vastgoed bij DLV Advies. Hij heeft bij meerdere ondernemers deze strategie ingezet. Dit varieert van ondernemers die meerdere locaties hebben en afstand willen doen van één van de locaties tot stoppende boeren met een courant bedrijf die qua budget mogelijk buiten de boot vallen in de Lbv-regeling. “Een inschrijving voor de Lbv verplicht tot niets, en vooraf is duidelijk hoeveel je bedrijf in de regeling zal opbrengen. Met een inschrijving koop je tijd om te onderzoeken of er een betere koper is.”

Vrijblijvend opties onderzoeken

Wilt u meer weten over het combineren van het te koop aanbieden van het bedrijf en de Lbv-regeling? Neem dan contact op met Marcel de Rooij (Zuid- en West-Nederland) of Marc Albers (Noord- en Oost-Nederland).

lees meer over de LBV-regeling

Monomestvergisting kansrijk, maar dringend behoefte aan meer beleidsruimte
BoerenPerspectief ondersteunt boeren die blijven boeren
Rechter bepaalt: intern salderen afgelopen 5 jaar alsnog vergunningplichtig
Stoppen met couperen van varkensstaarten: Samen naar een toekomstbestendige varkenshouderij
Landelijke basis voor provinciale opkoopregelingen
Gelderland volgt Noord-Brabant met intrekken latente stikstofruimte
Van co-vergister naar groengasinstallatie: Ervaringen van familie Ubbels
Vergisting: ‘binnen enkele jaren los met de eerste clusters’
Plannen voor privéstal uitgegroeid tot luxe trainingsaccommodatie