Webinar: Met sensortechnologie naar doelvoorschriften

Publicatiedatum: 21-08-2023

De vergunningverlening in de veehouderij zit grotendeels op slot. Een nieuwe werkwijze op basis van sensortechnologie vormt de grote kans om aan te tonen hoeveel emissie er daadwerkelijk plaatsvindt vanuit stallen. In het gratis webinar 'Met sensortechnologie naar doelvoorschriften' op 28 september a.s., laten we zien welke mogelijkheden er zijn en ook welke drempels nog overwonnen moeten worden.

Op 28 september van 13.30 tot 14.30 uur vertellen Harm van der Zanden, productmanager Slimme Stal, Sandra van Kampen, specialist Veehouderij & Leefomgeving bij Connecting Agri & Food en Maartin van der Velden (varkenshouder) hier, onder leiding van Miranda Hurenkamp, alles over. 

Toepassing sensortechnologie bij vergunningverlening

Een kleine 2 jaar geleden startte een pilotproject bij het varkensbedrijf Vevar. Het doel is: leren hoe sensortechnologie in de praktijk toegepast kan worden op een manier die voor de overheden voldoende zekerheid biedt om dit op te nemen in de vergunningverlening. De focus ligt in het project op ammoniakemissie. Naast de technische randvoorwaarden spelen ook zaken als plaatsingsprotocollen, onderhoud en validatie, betrouwbaarheid, handhaafbaarheid, juridische inbedding en mogelijkheden voor de ondernemer om het beter te doen, een belangrijke rol in het project.

Aanmelden webinar

Wilt u weten wat er tot nu toe is gerealiseerd en welke stappen er nog gezet gaan worden? Meld u dan aan voor het gratis webinar via onderstaand knop. Uiteraard is er ook ruimte voor alle vragen die u heeft over het onderwerp.

Aanmelden webinar

Pilotproject varkensbedrijf Vevar

Anderhalf jaar geleden begon op het varkensbedrijf Vevar in Ospel een pilotproject met sensortechnologie om van middelvoorschriften naar doelvoorschriften over te gaan. Met een groot aantal partners wordt tegelijkertijd aan meerdere onderwerpen gewerkt. Het varkensbedrijf investeerde zowel in een bronsysteem als in een luchtwasser. De technische fase is succesvol afgerond: sensoren meten realtime ammoniakconcentratie en het ventilatiedebiet. Dit is allemaal direct zichtbaar op het dashboard. Daarnaast worden ook CO2, temperatuur en luchtvochtigheid gemeten. In een biggenstal hangen 10 sets van deze sensoren. Deze zijn geplaatst in de dierafdelingen, in het luchtkanaal van de afdelingen en voor en achter de luchtwasser. Het bronsysteem functioneert goed. Op het dashboard zijn ook de emissiewaarden te zien. Door zowel de cumulatieve waarde over een week, maand of jaar weer te geven als de maximale emissie in die periode volgens de vergunning, is in één oogopslag te zien of het bedrijf onder of boven de norm zit. Juridische aspecten van sensortechnologie wat betreft betrouwbaarheid, handhaafbaarheid en vergunningverlening worden in de laatste fase van het project aangepakt. Het nu al succesvolle pilotproject loopt tot eind 2024.

Lees meer

 

Monomestvergisting kansrijk, maar dringend behoefte aan meer beleidsruimte
BoerenPerspectief ondersteunt boeren die blijven boeren
Rechter bepaalt: intern salderen afgelopen 5 jaar alsnog vergunningplichtig
Stoppen met couperen van varkensstaarten: Samen naar een toekomstbestendige varkenshouderij
Landelijke basis voor provinciale opkoopregelingen
Gelderland volgt Noord-Brabant met intrekken latente stikstofruimte
Van co-vergister naar groengasinstallatie: Ervaringen van familie Ubbels
Vergisting: ‘binnen enkele jaren los met de eerste clusters’
Plannen voor privéstal uitgegroeid tot luxe trainingsaccommodatie