Wijziging Wet Natuurbescherming

Publicatiedatum: 21-01-2016

De Eerste Kamer heeft ingestemd met de nieuwe Wet Natuurbescherming. Deze wet vervangt drie wetten: de Natuurbeschermingswet 1998, de Boswet en de Flora- en Faunawet. De bescherming van gebieden, diersoorten, plantensoorten en bossen wordt straks via deze wet geregeld. De overheid streeft er naar om de wet per 1 juli 2016 in werking te laten treden.

Met de ingang van de nieuwe wet veranderen een aantal zaken die van invloed kunnen zijn op NB-aanvragen en aanvragen omgevingsvergunning. 

  • Een aantal bescherme natuurmonumenten worden opgeheven. Dit betekent dat er minder te beschermen gebieden zijn, wat gunstig kan zijn voor de vergunningaanvraag. 
  • Invoering bijzondere nationale natuurgebieden, bijzondere provinciale natuurgebieden dan wel landschappen en nationale parken. Hierdoor wordt het moeilijker te voorspellen of de vergunningaanvraag na 1 juli nog haalbaar is.
  • Wijziging van het bevoegd gezag. De provincie waarin het bedrijf ligt wordt bevoegd gezag. Deze wijziging kan een fors voor- of nadeel hebben in de te betalen provinciale leges. Nu kunt u nog sturen. 
  • Het loskoppelen van de vergunningaanvragen Natuurbeschermingswet en omgevingsvergunning is niet meer mogelijk. Deze moeten gezamenlijk aangevraagd worden. Hierdoor is het na inwerking treding van de wet niet meer mogelijk om ontwikkelruimte vast te leggen in een NB-vergunning. 

Door deze wijzigingen kan het verstandig zijn te wachten met de vergunningaanvraag tot de nieuwe wet ingaat, of juist nog voor 1 juli de vergunning aan te vragen. Wilt u weten wat in uw situatie de beste optie is? Neem dan contact op met een van de specialisten vergunningen, Jan de Groot06 83 90 54 20 of Karin Kooijman: 06 51 32 75 00.

Monomestvergisting kansrijk, maar dringend behoefte aan meer beleidsruimte
BoerenPerspectief ondersteunt boeren die blijven boeren
Rechter bepaalt: intern salderen afgelopen 5 jaar alsnog vergunningplichtig
Stoppen met couperen van varkensstaarten: Samen naar een toekomstbestendige varkenshouderij
Landelijke basis voor provinciale opkoopregelingen
Gelderland volgt Noord-Brabant met intrekken latente stikstofruimte
Van co-vergister naar groengasinstallatie: Ervaringen van familie Ubbels
Vergisting: ‘binnen enkele jaren los met de eerste clusters’
Plannen voor privéstal uitgegroeid tot luxe trainingsaccommodatie