Voor- en najaarsronde
Tijdens de voorjaarsronde, die loopt van 7 maart tot en met 30 maart 2017, is in totaal is 6 miljard euro beschikbaar. Voor de najaarsronde is minister Kamp voornemens nog eens 6 miljard euro uit te trekken. Het officiële bedrag voor de najaarsronde wordt voor 1 juni 2017 bekend gemaakt.
Maximum basisbedrag verlaagd
Het maximum basisbedrag per kilowattuur wordt wel verlaagd. Die gaat van 15 cent per kWh naar 13 cent per kWh in 2017. Dit omdat de kostprijzen voor hernieuwbare energie zijn gedaald. De voor- en najaarsrondes kennen drie fases. De voorjaarsronde begint op 7 maart, met 9 cent/kWh, en loopt op tot 11 cent/kWh op 13 maart en uiteindelijk 13 cent/kWh op 20 maart. Voor hernieuwbaar gas varieert het fasebedrag van 6,4 tot 9,2 cent/kWh.
Zonnepanelen dalen in basisbedrag
Voor zonnepaneleninstallaties groter dan 15 kWp geldt een basisbedrag van 0,125 euro/kWh en een voorlopig correctiebedrag van 0,033 euro/kWh. Dit is een daling van het basisbedrag die te verklaren is door een verdere daling van de zonnepanelenprijzen. Deze zijn recent met 10-15% gedaald.
De SDE+ subsidieregeling is onderverdeeld in de categorieën biomassa, geothermie (aardwarmte), water, wind en zon. Zonne-energieprojecten komen alleen in aanmerking als een grootverbruikersaansluiting aanwezig is. Dit betekent een aansluitingswaarde van meer dan driemaal 80 ampère.
Monomestvergisting krijgt bovengrens
Voor monomestvergisting wordt in 2017 een bovengrens van 400 kW gehanteerd, zodat een hoger aantal vollasturen mogelijk is en projecten op boerderijschaal eerder mogelijk zijn, zo schrijft de minister. Grotere projecten kunnen een subsidieaanvraag indienen in de categorie mestcovergisting. In 2017 wordt voor monomestvergisting een aparte tender opengesteld. Deze wordt eerst door de Europese Commissie beoordeeld. Door een aparte regeling voor monovergisters op te zetten wil minister Kamp deze optie concurrerend maken binnen de SDE+. Naar alle waarschijnlijkheid geldt voor deze aparte regeling dezelfde voorwaarden. Het basisbedrag voor warmte en elektriciteit bedraat 0,125 euro/kWh en 0,088 euro/kWh voor groen gas.
SDE-aanvraag mogelijk op basis van no cure no pay
DLV Advies heeft al vele SDE-subsidies aangevraagd. Dit doen we tegen zeer scherpe tarieven en desgewenst ook op basis van no cure no pay. Wilt u een SDE-aanvraag laten verzorgen of heeft u vragen over toepassingsmogelijkheden en economisch rendement neem dan contact op met een van onderstaande specialisten of vul hier uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug.