Topfokker Witlox gaat voor duurzaamheid

Publicatiedatum: 31 augustus 2021

Al vanaf 1996 runnen René en Miriam Witlox het familiebedrijf in Haaren. De oorspronkelijke gemengde boerderij namen zij over van zijn ouders die, net als René en Miriam, kwaliteitsvlees hoog in het vaandel hadden staan. Met dezelfde visie en kernwaarden wordt dit bedrijf door hen voortgezet. Inmiddels is de familie Witlox al jarenlang topfokker voor Topigs Norsvin en daarmee verantwoordelijk voor het fokken van het ideale type ras.

Naast kwaliteit, gezondheid en dierwelzijn is duurzaam ondernemen een belangrijk speerpunt voor de gedreven ondernemers. Joan van den Heuvel, Productmanager Energie bij DLV Advies adviseerde hen bij de plaatsing van hun zonnepanelensysteem en de aanvraag voor een SDE-regeling.

Een zo’n klein mogelijke footprint

Dat duurzaamheid en kwaliteit bij Witlox Fokvarkens hand in hand gaan, dat zie je én dat proef je. Het erf, met boerderijwinkel ‘Het Belvershuys’, geeft een verzorgde uitstraling. Ruime parkeerplaatsen die omringt worden door bomen en beukenhagen. “Een zo’n klein mogelijke footprint achterlaten, dat is ons doel”, start René het gesprek. “Duurzaamheid en volhoudbaarheid vinden we ontzettend belangrijk. Niet alleen voor ons maar ook voor de generaties die na ons komen. Om hier aan bij te dragen gebruiken wij waar kan zo weinig mogelijk plastic en dat dragen we uit naar onze klanten. Vanzelfsprekend wordt ons afval gescheiden. De lichaamswarmte die de volwassen varkens produceren wordt via vloerslangen rondgepompt naar de biggenverblijven. Zo wordt de warmte van de grote varkens dus gebruikt voor de biggetjes. Op de ramen hebben we zonwerende folie, zodat we binnen minder hoeven te koelen.
Daarnaast wordt 70% van alle varkensmest via Ecoson in Best door middel van vergisting via een warmte-krachtkoppeling (WKK) omgezet in elektriciteit en warmte en als groen gas geleverd op het aardgasnet. Hiermee worden 1800 huishoudens voorzien van energie en biogas. Het restant van de mest wordt verwerkt tot mestkorrels met veel fosfaat. Die worden vervolgens geëxporteerd naar wijngaarden in Frankrijk. We hebben energiezuinige ledverlichting en niet te vergeten, de daken van onze varkensstallen zijn voorzien van 959 zonnepanelen. Hiermee creëren we 285.000 kWh en daarmee onze eigen energievoorziening. Het teveel leveren we terug aan het elektriciteitsnet.”

Realisatie zon-op-dak

DLV Advies verzorgde al de energie-inkoop voor het innoverende bedrijf. Toen het plan ontstond voor de aanleg van het zonnepanelen dak was de keuze voor het adviesbureau dan ook voor de hand liggend. René: “De aanleg van zonnepanelen is voor ons geen dagelijkse kost. Joan heeft ons dan ook prima begeleid in het hele traject.”  “Hierin zijn we gestart met een inventarisatie van de mogelijkheden en omvang van het systeem”, vult Joan de topfokker aan. “Op het bedrijf van de familie Witlox waren al drie netwerkaansluitingen aanwezig. Tijdens het wachten op de uitslag van de constructieberekening, noodzakelijk bij de aanleg van zonnepanelen op een oppervlakte van ongeveer 3000 m2, hebben wij alvast een rendementsberekening toegepast, waarin twee opties zijn doorgerekend ten aanzien van de omvang. Op basis hiervan konden we in gesprek met de netwerkbeheerder waarbij we zijn uitgegaan van een verzwaring van twee kleinzakelijke aansluitingen naar één groot zakelijke van 3 x 250 Ampère. Vervolgens konden we een PVE (programma van eisen) opstellen die een leidraad vormen voor de offerteaanvraag bij verschillende leveranciers.”
“Het PVE hebben we samen met Joan opgesteld die bekend is met de verschillende technieken, materialen, garantievoorwaarden en verzekeringseisen. Uitgangspunten hierbij waren dat er een PV-systeem geplaatst moest worden op de aangeduide gebouwen tot en met de aansluiting van de nieuwe meterkast. Het PVE maakt het een stuk eenvoudiger om offertes te vergelijken en een definitieve overwogen keuze te maken”, aldus Rene. “Op basis van het PVE en uitgebrachte offertes zijn we met twee leveranciers nader in gesprek gegaan. Uiteindelijk is de opdracht gegund aan Kuijpers Dak en Zon. Na de realisatie van het zon-op-dak traject kon de SDE-regeling worden vastgesteld. Het is belangrijk dat je de juiste stappen in de juiste volgorde zet. Uiteindelijk heb je in een dergelijk traject met circa zeven verschillende partijen te maken, alvorens het project draait”, verduidelijkt Joan. 

Puur van de buur

René: ”Onze visie voor duurzaam ondernemen voeren we door in onze producten en samenwerking met andere leveranciers.” “Weet wat je eet, staat hierbij centraal”, vult Miriam haar man aan.  “Vanuit onze boerderijwinkel ‘Het Belvershuys’, werken we zoveel mogelijk samen met regionale leveranciers. Naast ons eigen varkensvlees, verkopen we kaas, groenten en zuivel van boerderijen uit de regio met dezelfde kernwaarden en de varkens die we verkopen blijven in de regio Brabant. Kortom: puur van de buur. Zo worden lange afstanden vermeden. Beter voor onze varkens en we gebruiken ook nog eens minder brandstof.”

Topigs Norsvin

Het familiebedrijf opereert al jarenlang in de fokkerij (sinds 1960) en is topfokker voor Topigs Norsvin. Topigs Norsvin staat bekend om de innovatieve werkwijze bij het toepassen van nieuwe technologie en heeft een constante focus op gebalanceerde en kosteneffectieve varkens(vlees)productie.
René en Miriam verduidelijken dit:” Het welzijn van het dier is doorslaggevend bij de manier van fokken van onze (Topigs Norsvin) varkens. Dat betekent dat onze varkens robuust zijn en ook robuuste nakomelingen produceren. We houden rekening met de natuurlijke biologie van de dieren. Hierbij is voederconversie een belangrijk onderdeel. Onze zeugen worden geselecteerd op zelfgrootbrengend vermogen en zijn dus in staat om hun eigen biggen groot te brengen zonder kunstmatige ingrepen. Op deze wijze blijft het natuurlijke proces in stand. Met zo weinig mogelijk randvoorzieningen én met de natuurlijke eigenschappen van het dier. Deze constante en aanzienlijke productverbetering maakt het mogelijk om duidelijk toegevoegde waarde te creëren.”

Eerlijke prijs

Miriam: “Ik vind het belangrijk dat we in onze winkel de fokgelten, die door onze strenge selectie geen fokzeug worden, toch optimaal tot waarde kunnen brengen. Dit zorgt ervoor dat we altijd ruim voldoende fokgelten opleggen en dus streng kunnen selecteren. Dit komt de kwaliteit van de door ons geleverde folgelten ten goede. Daarnaast hebben we altijd topkwaliteit vlees van gelten beschikbaar voor de verkoop. En dat is toch wel het mooiste en lekkerste varkensvlees dat je kunt krijgen. De opfokgelten hebben door de hoge gezondheidsstatus een rustige groei, krijgen hoogwaardiger voer en je hebt geen last van berengeur. Allemaal voordelen die je proeft in het vlees.” Op mijn vraag of de productie en de doorloop van de boerderijwinkel heeft geleden onder de coronacrisis is Miriam stellig.We merken dat mensen steeds bewuster gaan eten. Hier heeft de coronacrisis zeker aan bijgedragen, gezondheid was belangrijker dan ooit. Wij hebben het dan ook ontzettend druk gehad in deze periode. Onze klantenkring breidt zich gestaag uit. Waren het eerst met name 60-plussers die onze winkel bezochten, nu zien we ook de jongere generatie vaker terugkomen en die komen van heinen en ver. Onze klanten rijden graag om voor een bezoek aan onze winkel. “Daarom wordt ons vlees, naast een gedeelte vers, veel ingevroren. Zo kunnen de boodschappen voor de komende twee weken ingeslagen worden,” vult René zijn vrouw aan. “Het verwerken van het vlees en het invriezen doen we zelf. Momenteel bouwen we een extra bereidingsruimte met koel en vriescel. De energie die hiervoor nodig is, halen we uit onze eigen geproduceerde zonne-energie” Miriam: "Fijn dat onze klanten steeds weer terugkomen en een eerlijke prijs willen betalen voor regionale onbewerkte producten en hoogwaardig vlees, want een stukje kwaliteit op je bord: dat proef je!”

Monomestvergisting kansrijk, maar dringend behoefte aan meer beleidsruimte

Zowel veehouders als de overheid beschouwen monomestvergisting als een interessante optie voor de toekomstgerichte veehouderij. Het reduceert de bedrijfsemissies,...

Lees verder

Van co-vergister naar groengasinstallatie: Ervaringen van familie Ubbels

In het Friese dorp Jelsum runt Jan-Dirk Ubbels samen met zijn familie een melkveebedrijf met 150 tot 170 koeien. Naast melkproductie besloot hij zich al...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden