Tussentijdse resultaten project ‘Verduurzamen varkenshouderij door slim omgaan met stalklimaat’

Publicatiedatum: 21 februari 2024

‘Minder klimaatschommelingen geeft betere groei’ Hoe stabieler het CO2-gehalte in de stal, hoe beter de varkens groeien. Dat is een van de tussentijdse resultaten van het project ‘Verduurzamen varkenshouderij door slim omgaan met stalklimaat’, waarbij 10 StarFarmers actief betrokken bij zijn. 

De projectbegeleiding is in handen van DLV Advies. In het project zijn 10 StarFarmers actief betrokken, oftewel deelnemers aan Vions Good Farming Star-programma. Dit programma voldoet aan het 1 ster Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Voor de analyse wordt daarnaast de data gebruikt van bijna 100 varkenshouders die zijn aangesloten bij de leveranciersvereniging StarFarmers. Zij hebben sinds begin 2022 allemaal een Slimme Stal-meter hangen, die realtime de concentraties CO2 en ammoniak meet, plus de temperatuur en de luchtvochtigheid.

De 10 deelnemers aan dit project hebben een dubbele set sensoren, om bijvoorbeeld het effect van klimaataanpassingen tussen 2 afdelingen goed te kunnen vergelijken.

Connecting Agri & Food is betrokken bij het meten in de stal en het analyseren van de data. Thomas Kruders, klimaatdeskundige bij DLV Advies, bespreekt de resultaten met de varkenshouders en zoekt samen met hen naar praktische handvatten.

Variatie in groei kan worden verklaard door schommelingen in CO2 en temperatuur

“In de data-analyse zien we een relatie tussen een stabieler stalklimaat en een betere groei bij de dieren”, zegt Angela van der Sanden van Connecting Agri & Food. “Dat klinkt heel logisch, maar dat we het nu kunnen aantonen, is wel bijzonder.”

Uit de data-analyse blijkt dat een groot deel van de variatie in groei verklaard kan worden door schommelingen in CO2 en temperatuur. Angela: “Varkenshouders sturen veel op temperatuur en we zien over het algemeen dan ook een heel stabiel stalklimaat op basis van de staltemperatuur. Bij rondes waarin de temperatuur net wat meer fluctueert, zien we toch een wat lagere groei.”

Ze vervolgt: “Vergelijk het voor jezelf maar met een airco, als je steeds de auto in- en uitstapt. Als mens vind je het ook niet prettig als de temperatuur telkens schommelt.” In een varkensstal is het vooral in de nazomer, wanneer het overdag warm is en ‘s nachts afkoelt, lastiger om de temperatuur binnen de streefwaarden te houden dan in de winter, is de ervaring.

Makkelijker streefwaarde halen door harder ventileren

Wat betreft CO2 en ammoniak is het in de zomer makkelijker om binnen de streefwaarden te blijven door voldoende te ventileren. “We zien ook dat bedrijven die meer ventileren, makkelijk die streefwaarden halen”, vult Thomas aan. “Dat is gunstig voor de gezondheid van de dieren.” Bedrijven waar de ammoniak en CO2 boven de streefwaarden zitten, raadt hij aan om stapsgewijs de ventilatiecapaciteit op te voeren. Daarbij blijft het beeld in de stal en van de dieren leidend; denk aan liggedrag en gezondheid. Uiteraard moet tocht worden voorkomen.

 

Effect van aanzuren voeders

Op dit moment wordt nader gekeken naar de verschillende aspecten en het effect op het stalklimaat. Zo wordt onder meer bekeken of het voeren van CCM invloed heeft op de ammoniakemissie. De eerste signalen lijken gunstig, maar het is volgens Angela nog te vroeg om daar harde conclusies uit te trekken. Het project loopt nog door tot juni 2024. Dan zijn er op de vleesvarkensbedrijven circa 5 rondes mee gedraaid, en circa 11 rondes op bedrijven met gespeende biggen.

Het leggen van verbanden is een belangrijk onderdeel van het project. Uiteindelijk is het doel om uit alle verzamelde data de praktische handvatten te halen die kunnen worden toegepast in de stal.

Meer weten?

Voor meer informatie over dit project of de onderwerpen in dit artikel kan contact opgenomen worden met Thomas Kruders van DLV Advies of met Jaap Kreuger van StarFarmers. Zij helpen graag om de antwoorden op uw vragen helder te krijgen.

Het project is mede mogelijk door steun van de provincie Gelderland en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland

 

Subsidie Productieve investeringen voor bedrijfsmodernisering in Flevoland, Overijssel en Zeeland opent per 6 november 2024

Vanaf 6 november 2024 kunnen landbouwers in Flevoland, Overijssel en Zeeland subsidie aanvragen voor productieve investeringen die bijdragen aan de modernisering...

Lees verder

Ontdek recente innovaties tijdens verschillende demodagen

In de week van 11 tot en met 15 november, tijdens de Nationale Klimaatweek, kun je deelnemen aan een reeks demo’s waarin praktische, integrale en...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden