Twisk wint Ekoland Innovatieprijs

Publicatiedatum: 27 januari 2016

Maatschap Twisk uit Dronten heeft de Ekoland Innovatieprijs biologische landbouw 2016 gewonnen. 

De prijs van 1.500 euro werd woensdag 20 januari uitgereikt aan Sjaak Twisk en Aga Sulik tijdens de Bio-beurs in Zwolle. Maatschap Twisk kiest volgens de jury biodiversiteit boven steriliteit. "Ze laten zien dat je uitstekend uien kunt telen en bewaren zonder chemicaliën en is daarmee een kompasbedrijf voor andere uienteeltbedrijven."

Ontsmettingstechniek 

De jury was verder onder de indruk van de door Sjaak Twisk, in samenwerking met DLV Advies en Dijksma koudetechniek, ontwikkelde effectieve ontsmettingstechniek voor uien met hete lucht. Bij deze warmtebehandelingsmethode met verhitting tot 32 graden halveert de aantasting van koprot. Uit de praktijkproeven van DLV Advies bij andere bedrijven is gebleken dat deze wijze van nadrogen eenvoudig is. De innovatieve warmtebehandelingsmethode is tevens energiezuinig. In één handeling worden zowel de uien gedroogd als ziekten bestreden. Het lef van Twisk om hier grote investeringen in te doen, gecombineerd met samenwerken met en het ondersteunen van jonge ondernemers, was voor de jury extra reden om Maatschap Twisk de eerste prijs toe te wijzen.

Monomestvergisting kansrijk, maar dringend behoefte aan meer beleidsruimte

Zowel veehouders als de overheid beschouwen monomestvergisting als een interessante optie voor de toekomstgerichte veehouderij. Het reduceert de bedrijfsemissies,...

Lees verder

Van co-vergister naar groengasinstallatie: Ervaringen van familie Ubbels

In het Friese dorp Jelsum runt Jan-Dirk Ubbels samen met zijn familie een melkveebedrijf met 150 tot 170 koeien. Naast melkproductie besloot hij zich al...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden