Marieke Louwes - de Weerd: ‘Landbouw zit in mijn genen’
Met ingang van dit jaar heeft DLV Advies een nieuwe directie. Marieke Louwes - de Weerd is commercieel directeur van het agrarisch adviesbedrijf....
Lees verderDe Europese wetgeving dwingt het gebruik van HFK-koudemiddelen te verminderen. Met de producenten zijn daarvoor afspraken gemaakt voor een – steeds lagere – jaarlijkse volume. Het gevolg is dat inmiddels één van de fabrikanten, Honeywell, in 2018 wil stoppen met de verkoop van de HFK-koudemiddelen R404A en R507 op de Europese markt. Het gaat om twee koudemiddelen met een hoge GWP-waarde van respectievelijk 3.943 en 3.985. Honeywell stelt op zijn website dat het bedrijf hiermee de industrie helpt om te voldoen aan de F-gasregelgeving. Andere fabrikanten zoals Chemours heeft inmiddels de in drie maanden tijd al drie keer de prijs van de hoog-GWP-koudemiddelen R404A en R507 verhoogd. Hierdoor is de prijs al meer dan verdubbeld.
Volgend jaar wordt een forse stap gezet in het verminderen van het toegestane HFK-volume op de markt. Dit wordt met 37% verlaagd. De verwachting is dat er nog meer forse prijsstijgingen volgen. Niet alleen van R404A en R507, maar men verwacht dat ook andere middelen zoals R134a en R507F in prijs zullen stijgen. Op www.coolingpost.com worden deze ontwikkelingen op de voet gevolgd.
DLV Advies adviseert daarom bedrijven die een installatie hebben met HFK-koudemiddelen bij lekkage of hogere onderhoudskosten in elk geval na te denken over de vervanging van de installatie door een installatie met natuurlijke koudemiddelen. Bij de stijgende prijzen kan doordraaien met een oude installatie wel eens een dure optie worden. Onderhouds- en keuringskosten zijn vaak lager bij natuurlijke koudemiddelen. Zeker bij oudere installaties daalt bij aanschaf van een nieuwe installatie ook het energieverbruik. Wacht daarom niet totdat de installatie echt kapot is, maar maak vooraf een plan en een berekening. Duurder wordende HFK-koudemiddelen maken een overstap naar natuurlijke koudemiddelen aantrekkelijker. Ook de hoge Energieinvesteringsaftrek (EIA) (55%) op natuurlijke koudemiddelen kan een reden zijn om om te schakelen.
Voor meer informatie over de mogelijkheden van natuurlijke koudemiddelen of over vervanging van de installatie, neemt u contact op met de projectleiders open teelten Harrie Versluis of Jos Commissaris.
Met ingang van dit jaar heeft DLV Advies een nieuwe directie. Marieke Louwes - de Weerd is commercieel directeur van het agrarisch adviesbedrijf....
Lees verderHet project ‘Drenthe Natuurlijk en Divers’ heeft een belangrijke stap gezet in het herstel van de biodiversiteit en het behoud van Drentse...
Lees verder
De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.