Temidden van de bloeiende aardappelvelden in het Groningse Eenrum staat het akkerbouwbedrijf van Roelof Sloots (54), zijn twee zoons Robert en Henk en dochter Merian. Sloots verhuisde in 2001 samen met zijn gezin van Drenthe naar Groningen. Hier richt de familie zich op het verder ontwikkelen van het bedrijf, met als belangrijke tak de veredeling van zetmeelaardappelrassen. Het bedrijf in Drenthe heeft de familie aangehouden en wordt gerund door een bedrijfsleider. Daarnaast investeerden de ondernemers in een derde locatie, vlakbij het bedrijf in Eenrum waar zoon Robert inmiddels woont. Door deze investeringen beschikken de ondernemers over 330 hectare grond waar ze pootaardappelen, suikerbieten, wintertarwe en zomergerst op telen.
Koelmachines
Onlangs deden ze mee aan de pilot 'Energiebesparing', een initiatief van LTO Noord, RVO en enkele omgevingsdiensten. “In Nieuwe Oogst lazen wij dat akkerbouwers uit Groningen met een verbruik van meer dan 25.000 kuub gas of 50.000 kilwattuur zich konden aanmelden voor deze pilot”, vertelt Sloots.
“Wij zijn altijd al bezig met energiebesparing. Op jaarbasis verbruiken wij 65.000 kilowattuur, met name door de koelmachines, de ventilatoren en het licht in de aardappelbewaarloodsen. Wij hebben onszelf als doel gesteld 15.000 kilowattuur te gaan besparen. Daarom was deelname aan deze pilot voor ons ook interessant.”
De inmiddels afgeronde pilot bestond bij Sloots uit een bedrijfsbezoek door Harrie Versluis van DLV Advies, een adviesrapport en een afsluitende telefonische consultatie. “Harrie bekeek op onze locaties in Groningen waar wij energie kunnen besparen en welke investeringsmogelijkheden er zijn. En hij gaf tips mee voor het afstellen van de bestaande apparatuur.”
Het advies heeft ertoe geleid dat Sloots investeerde in energiebesparende ventilatoren en led-lampen in de bewaarloodsen. “De verwachte besparing hiervan is zo'n 7.000 kilowattuur. Willen we onze doelstelling halen, dan moeten we nog meer investeren in nieuwe ventilatoren”, zegt Sloots.
Onderhoud
Het advies heeft nieuwe inzichten gegeven. “Wanneer onze koelmachines aan onderhoud toe zijn, kunnen we beter investeren in nieuwe koelmachines of kijken naar een andere manier van aardappelbewaring, zoals talent- en ethyleenbewaring. Doordat een van de condensoren op het dak staat, moeten- we bij asbestsanering de leiding van de koelmachine losmaken.”
Volgens Sloots mag het systeem wegens de wet- en regelgeving niet opnieuw gevuld worden met het oude koelmiddel. “Uit de pilot blijkt dat vullen met een nieuw middel financieel gezien niet interessant is.”
Bron: Nieuwe Oogst