Wijzigingen ISDE 2022; ruimere voorwaarden zonnepanelen en windturbines

Publicatiedatum: 03 januari 2022

Zakelijke gebruikers kunnen vanaf 1 januari 2022 onder ruimere voorwaarden een ISDE subsidie krijgen voor zonnepanelen en/of kleine windturbines. Vanaf vandaag kan er meteen een aanvraag worden ingediend op basis van de wijzigingen.

Begin 2021 is de nieuwe Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) opengesteld voor zonnepanelenprojecten en/of kleinschalige windturbines. De subsidie kan tot en met 31 december 2023 worden aangevraagd. Uit navraag bij RVO blijkt dat er nog voldoende budget beschikbaar is.

Zonnepanelen en windturbines

Zakelijke gebruikers kunnen subsidie aanvragen voor zonnepanelen en kleine windturbines. Vanaf 2022 gelden hiervoor de volgende wijzigingen:

  • De bovengrens van een gezamenlijk vermogen van 100 kWp komt te vervallen voor zonnepanelen

  • De eis voor de windturbines dat er gezamenlijk rotoroppervlak moet zijn van ten hoogste 500 m2 vervalt.

Warmtepompen

Het hogere bedrag dat u krijgt voor een geïnstalleerde warmtepomp per 2022 is afhankelijk van het energielabel en het thermisch vermogen van de warmtepomp.  

Woningeigenaren hebben recht op het hogere subsidiebedrag als de warmtepomp na 31 december 2021 is geïnstalleerd. Is uw warmtepomp voor 1 januari 2022 geïnstalleerd? Dan geldt het lagere bedrag van 2021.

Zonneboilers

We verwachten dat de Rijksoverheid ook de subsidie voor zonneboilers verhoogt. Pas als de regeling is gepubliceerd in de Staatscourant is bekend vanaf welke datum in 2022 u recht heeft op het verhoogde subsidiebedrag en welke voorwaarden daar dan voor gelden.

Wanneer kan ik aanvragen?

Per 3 januari zijn de wijzigingen van de ISDE in werking getreden. Zakelijke aanvragers kunnen meteen een aanvraag indienen op basis van de wijzigingen.

Subsidie aanvragen

DLV Advies is bekend met de ISDE-regeling en kan de aanvraag voor u verzorgen. Informeer bij onze specialisten naar de mogelijkheden.

Monomestvergisting kansrijk, maar dringend behoefte aan meer beleidsruimte

Zowel veehouders als de overheid beschouwen monomestvergisting als een interessante optie voor de toekomstgerichte veehouderij. Het reduceert de bedrijfsemissies,...

Lees verder

Van co-vergister naar groengasinstallatie: Ervaringen van familie Ubbels

In het Friese dorp Jelsum runt Jan-Dirk Ubbels samen met zijn familie een melkveebedrijf met 150 tot 170 koeien. Naast melkproductie besloot hij zich al...

Lees verder

Meer nieuws

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden