'Zonder potje van de provincie had dit nooit gekund'

Publicatiedatum: 05 april 2024

Een vleesvarkensstal energieneutraal maken. Klinkt goed, maar om het echt te doen is er eerst veel kostbaar uitzoek- en rekenwerk nodig. Met hulp van de Landbouwverduurzamingsvoucher van de provincie Gelderland, laat varkenshouder Dick van de Lagemaat nu de financierbaarheid van zijn plan uitwerken.

Varkenshouder Dick van de Lagemaat heeft een plan in zijn hoofd. “Zo’n hoofd heeft hij nu eenmaal”, zegt zijn vrouw Elly, zittend aan de grote ovalen eettafel in de keuken. Dick knikt instemmend terug. “Dat klopt, in mijn hoofd ben ik vaak bezig hoe ik het bedrijf beter, verder kan ontwikkelen.” Het huidige plan is om het vleesvarkensbedrijf met 800 dierplaatsen in Kootwijkerbroek helemaal energieneutraal te maken. “Ik wil een knip maken, het bedrijf helemaal loskoppelen van het energienetwerkbedrijf”, verklaart de Gelderse varkenshouder. Om de praktische en financiële haalbaarheid, inclusief financiering, van zijn woeste plan te onderzoeken moet er echter wel het nodige worden uitgezocht en doorgerekend. DLV Advies wees hem daarbij op de landbouwverduurzamingsvoucher van de provincie Gelderland, uitgevoerd door ontwikkelingsmaatschappij Oost NL (zie kader). “Dat heeft me over de streep getrokken om goed te onderzoeken hoe ik het vleesvarkensbedrijf helemaal energieneutraal kan maken”, aldus Dick.

Geen fossiele energie

De Gelderse varkenshouder heeft de afgelopen jaren veel te verstouwen gehad. Een flinke val met de mountainbike in 2015 zorgde voor een blijvende hersenbeschadiging. Daar merk je niets van als je met hem praat, maar het belemmerde hem en zijn gezin wel zodanig dat ze besloten het gesloten varkensbedrijf geleidelijk af te bouwen. Maar de twee locaties met vleesvarkens zijn er nog en op een ervan in Kootwijkerbroek overweegt zoon Dirk te gaan wonen en parttime te boeren. De vleesvarkensstal heeft afdelingen van 72 varkens en is voorzien van een luchtwasser. “Waarom energieneutraal? Omdat ik er in geloof”, zegt Dick die aan gedrevenheid niets heeft ingeboet. Duurzaam varkensvlees produceren betekent in zijn ogen óók zijn bedrijf niet meer afhankelijk te laten zijn van fossiele energiebronnen. Het gas dat nu nog nodig is om de afdelingen te verwarmen wil hij vervangen door een houtkachel op pellets. Niet helemaal toevallig produceert en verhandelt zijn zoon Dirk die pellets. En de stroom die nodig is voor de ventilatie en de luchtwasser wil hij zelf opwekken via zonnepanelen, waarbij hij ook accu’s wil inzetten om de stroom op te slaan.

Nieuw bedrijfsplan

Diverse adviseurs van DLV Advies zijn nu het plan aan het uitwerken. “Eigenlijk maken we weer helemaal een nieuw bedrijfsplan”, licht Elly de reikwijdte van het plan toe. Dat begint met precies de energiebehoefte in kaart te brengen. Gevolgd door het uitzoeken hoeveel zonnepanelen en accu’s er nodig zijn. Maar ook hoeveel houtpellets er verstookt moeten worden in wat voor installatie. Maar de euro’s zijn nog belangrijker en dat betreft niet alleen het economische plaatje wat betreft kosten en opbrengsten. Zéker zo belangrijk is de financiering van het hele plan. Wat heb je aan een plan dat economisch dan misschien rendabel is, maar in aanleg niet is te financieren? Dick gaat ervan uit dat DLV Advies binnen drie maanden het hele bedrijfsplan klaar heeft. Iets waar hij nooit aan zou zijn begonnen zonder het belangrijke steuntje in de rug in de vorm van de verduurzamingsvoucher. “Ik hikte toch wel erg aan tegen alle kosten die gepaard gaan met het opstellen van zo’n plan”, aldus de varkenshouder. “Zonder het potje van de provincie had ik dit nooit kunnen doen.”

De Groeiversneller Landbouwverduurzaming is er voor veehouders die hulp kunnen gebruiken bij het maken van verduurzamingsplannen voor hun bedrijf. Veehouders die door willen gaan met hun bedrijf, dit willen verduurzamen en willen laten berekenen in hoeverre de daartoe benodigde investering verantwoord is. Hiervoor is een kennisvoucher beschikbaar om 80% van de kosten te dekken.

Voor wie?

Bedrijven die in aanmerking kunnen komen voor een voucher zijn:

  • veehouders gevestigd in Gelderland;

  • met niet meer dan 50 medewerkers;

  • die bedrijfsplannen voor de agrarische activiteiten willen ontwikkelen die ingaan op één of meerdere van de volgende bedrijfsontwikkelingen; brongerichte vermindering van emissies, duurzaam landgebruik, toename biodiversiteit, gesloten voedselsysteem of gesloten mineralenkringloop, reductie middelengebruik, beter verdienmodel zonder toename veestapel.

  • waarbij het hoofdinkomen van de ondernemer uit de veehouderij dient te komen.

Externe expertise

Met een landbouwverduurzamingsvoucher kan een onderneming externe expertise inschakelen. Daarmee kan een onderneming investeringsplannen uitwerken en de bedrijfseconomische haalbaarheid van de vernieuwingsplannen doorrekenen. De waarde van een voucher is 80% van de kosten van een externe adviseur, uw eigen bijdrage is 20%. Er worden vouchers toegekend met een waarde van minimaal € 1.000,- en maximaal € 10.000, - Ondernemers kunnen per vestigingslocatie éénmaal gebruik maken van Landbouwverduurzamingsvouchers.

Hoe werkt het?

Stap 1: Voorstel indienen
Online dient u uw voorstel in op de Oost NL portal. Zij gebruiken uw voorstel als voorbereiding op het gesprek en om te bepalen of en hoe Oost NL kan ondersteunen.

Stap 2: Gesprek
Wanneer uw voorstel voldoende aansluit bij Landbouwverduurzamingsvouchers, plannen zij een afspraak met u in om uw voorstel en de vraagstukken te bespreken. Op basis van uw voorstel en dit gesprek wordt definitief bekeken of u in aanmerking komt voor de voucher. Ook kijken zij naar andere instrumenten, alternatieve financieringsmogelijkheden en verwijzen zij door in ons netwerk.

Stap 3: Voucher
Als u in aanmerking komt, kunt u de definitieve aanvraag voor een voucher indienen via de portal. U krijgt een bevestigingsbrief of de inzet van de expert voor uw plan door middel van een voucher is goedgekeurd.

 

Nieuwsgierig?

Neem contact op met één van onze adviseurs.

Dit artikel is in aangepaste vorm overgenomen van Vee-en-gewas.nl.

 

Monomestvergisting kansrijk, maar dringend behoefte aan meer beleidsruimte

Zowel veehouders als de overheid beschouwen monomestvergisting als een interessante optie voor de toekomstgerichte veehouderij. Het reduceert de bedrijfsemissies,...

Lees verder

Van co-vergister naar groengasinstallatie: Ervaringen van familie Ubbels

In het Friese dorp Jelsum runt Jan-Dirk Ubbels samen met zijn familie een melkveebedrijf met 150 tot 170 koeien. Naast melkproductie besloot hij zich al...

Lees verder

Meer nieuwsGerelateerde innovaties

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden