ISDE 2025: subsidie windmolens meer dan verdubbeld
Op 1 januari 2025 wijzigt de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Één van de wijzigingen betreft de subsidie...
Lees verderDe aanschaf en het plaatsen van zonnepanelen kan een ingewikkeld, kostbaar en tijdrovend proces zijn. Met de juiste combinatie van een SDE+ subsidieaanvraag, de juiste vergunningen en financiering kan de investering rendabel zijn. Investeert u liever in de groei van uw bedrijf? Of heeft u de juiste financiële middelen niet voorhanden? Zonder eigen vermogen of financiering kunt u uw dak wel ter beschikking stellen voor een zonne-energiesysteem. Voor elk geplaatst paneel ontvangt u een gegarandeerde huurvergoeding. Direct rendement zonder investering.
Joan van den Heuvel, adviseur Duurzame Energie bij DLV Advies, legt uit hoe het verhuren van een dak in zijn werk gaat. “Het is eigenlijk heel simpel. Agrarische ondernemers hebben over het algemeen veel dakoppervlak. Dit dak is vaak nog onbenut. Zij kunnen hun dak beschikbaar stellen aan een derde. Zij plaatsen dan de zonnepanelen, verzorgen de installatie en regelen het jaarlijkse onderhoud. Vaak wordt hiervoor een overeenkomst van 15 tot 20 jaar aangegaan. Voorafgaand wordt een vaste vergoeding per paneel of per vierkante meter benut dakoppervlak afgesproken. Na de looptijd kunnen de panelen overgedragen worden en nog wel 10 jaar worden benut. Het is in sommige gevallen ook mogelijk om zelf stroom te kopen voor eigen verbruik tegen aantrekkelijke voorwaarden. Zo heeft u rechtstreeks duurzame energie van uw eigen dak.”
Op dit moment wordt er in Nederland nog maar 7% duurzame energie opgewekt. Om de klimaatdoelstellingen te halen worden ondernemers gestimuleerd om te investeren in duurzame energie. “Investeren in duurzame energie is niet voor iedereen mogelijk op dit moment”, legt Joan uit. “Het verhuren van dakoppervlak kan daarbij een uitkomst zijn om toch bedrijfsmatig te verduurzamen en rendement uit uw dak te halen, zonder daarvoor eigen middelen aan te spreken. Zeker in combinatie met de huidige (nu nog) gunstige SDE-subsidieregeling.” Op 29 oktober 2019 opent een nieuwe SDE-ronde. “Het is verstandig nu al na te denken over het eventueel verhuren van je dakoppervlak”, adviseert Joan. “De aanvraag van een SDE-subsidie dient namelijk direct op naam van de uiteindelijke exploitant (uzelf, dan wel derde, afhankelijk van financieringskeuze) aangevraagd te worden. Vraagt u eerst zelf een subsidie aan dan is de kans groot dat u deze niet meer omgezet krijgt naar een dakhuurder. Andersom geldt hetzelfde. Wees u ervan bewust wie u de SDE laat aanvragen en op welke naam deze aangevraagd wordt, hier bent u namelijk later aan verbonden.
Joan adviseert ondernemers om de komende SDE-openstelling zeker te benutten. “De komende jaren zal de SDE-subsidie verder dalen of misschien helemaal verdwijnen. Onze adviseurs berekenen samen met u of het interessant is om zelf te investeren in zonnepanelen of om het dakoppervlak te verhuren. Wij bekijken samen met u hoeveel zonnepanelen er op uw dak passen en hoeveel energie er opgewekt kan worden. Indien u kiest voor verhuur dan kunnen wij voor u een aanvraag verzorgen. U heeft nog geen directe verplichtingen. Heeft u voorkeur voor zelf investeren, dan vragen wij SDE-subsidie aan op uw eigen naam.
Voor een dakhuuroplossing is een vrij te benutten dakoppervlakte van minimaal 1.500 m2 nodig (liefst zuid georiënteerd). Voor daken met een vrij te benutten dakoppervlakte vanaf 3.000 m2 voeren wij een gratis quickscan uit. Onze adviseurs kijken graag wat u uit uw dak kunt halen.
Ik heb 3.000 m2 en wil een gratis quickscan van mijn dak(en):
Op 1 januari 2025 wijzigt de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Één van de wijzigingen betreft de subsidie...
Lees verderDe energiebesparingsplicht is een belangrijke maatregel binnen de Wet milieubeheer, die gericht is op bedrijven, instellingen en organisaties die meer...
Lees verder
De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.