Nieuwsarchief
De toekomst van de bodem: lessen uit het project Regeneratieve Landbouw
In het kader van het project 'Proeftuinen Regeneratieve Landbouw Noord-Holland' hebben we de afgelopen jaren gewerkt aan innovatieve landbouwpraktijken die bodemgezondheid centraal stellen. Met trots sluiten we dit project af en blikken we terug op wat we hebben gedaan, geleerd, en wat de toekomst biedt.
Wat hebben we gedaan?
Het project omvatte diverse proeven en demonstraties om regeneratieve landbouwprincipes in de praktijk te brengen. Tijdens veldproeven zijn technieken zoals strokenfreesbewerking, het gebruik van bokashi, en alternatieve bemestingsmethoden getest. De praktijkmiddag op 9 augustus bood een platform voor kennisdeling, waar meer dan 30 agrarische ondernemers samenkwamen om inzichten te delen en nieuwe methoden te ontdekken.
Bekijk de sfeerbeelden van deze middag in onderstaande video. Benieuwd wat regeneratieve landbouw precies is? Ontdek het in de volgende video.
Belangrijkste inzichten
-
Bodemgezondheid als kernwaarde
Door technieken zoals natriumbicarbonaat-toepassingen en bokashi heeft de vitaliteit van de bodem zichtbare verbeteringen laten zien. Dit werd bevestigd tijdens veldbezoeken waarbij telers verbeterde bodemstructuur en ook een vitaler gewas rapporteerden. -
Praktische uitdagingen
Hoewel regeneratieve landbouw veelbelovend is, zijn er uitdagingen zoals onkruiddruk en het systeem van korte-termijn contracten voor grondgebruik. Deze contracten stimuleren niet om te investeren in de bodem, omdat agrariërs vaak de grond één jaar kunnen gebruiken. Ze moeten dus elk jaar opnieuw investeren in de bodem op een andere locatie. -
De kracht van biodiversiteit in de bodem en op het veld
Biodiversiteit bleek een sleutelrol te spelen in zowel bodem- als gewasgezondheid. Door de inzet van groenbemesters, bloemenranden, en een mix van gewassen zagen telers verbeteringen in de weerstand tegen ziekten en plagen. Dit benadrukt dat een levende, diverse bodem ook een sterker gewas oplevert.
-
Minder grondbewerking, meer bodemgezondheid
Minder diepe of plaatselijke grondbewerking, zoals toegepast met de strokenfrees, heeft zich bewezen als een effectieve manier om de bodemgezondheid te bevorderen. Door alleen de grond te bewerken waar het gewas komt, blijft het bodemleven beter intact en wordt bodemverdichting verminderd. Dit resulteert in een meer draagkracht en een rijkere bodemstructuur.
Bekijk in onze dronevideo de opzet van de velden in 2024:
Ervaringen van de akkerbouwers
Tijdens de eindbijeenkomst deelden telers hun praktijkervaringen. De combinatie van strokenfreesbewerking en bokashi bleek effectief in het verbeteren van de bodemkwaliteit. Ook werd opgemerkt dat regeneratieve methoden ziekten en plagen kunnen verminderen, wat resulteert in een gezonder gewas.
Dankwoord
We danken alle deelnemende akkerbouwers, partners, adviseurs en financiers voor hun inzet en betrokkenheid. Zonder hun toewijding zou dit project niet mogelijk zijn geweest.
Het project 'Regeneratieve Landbouw' wordt mede mogelijk gemaakt door: