Van co-vergister naar groengasinstallatie: Ervaringen van familie Ubbels

Publicatiedatum: 13-12-2024

In het Friese dorp Jelsum runt Jan-Dirk Ubbels samen met zijn familie een melkveebedrijf met 150 tot 170 koeien. Naast melkproductie besloot hij zich al vroeg te verdiepen in duurzame energie. In 2004 koos hij voor een co-vergister op zijn bedrijf. In de jaren daarna evolueerde deze installatie naar een groengasinstallatie. In dit artikel delen we de highlights van zijn verhaal en nodigen we je uit om de video te bekijken waarin hij zijn ervaringen uitgebreid toelicht.

Hoogtepunten uit de Video

  • Start met een co-vergister: Jan-Dirk Ubbels vertelt waarom hij in 2004 koos voor een co-vergister en wat deze installatie voor zijn bedrijf betekende.

  • Ombouw naar groengasinstallatie: In 2015 transformeerde hij de co-vergister naar een groengasinstallatie. Hij legt uit waarom hij deze keuze maakte en bespreekt de voor- en nadelen van groengasproductie ten opzichte van een WKK.

  • Subsidies en financiering: Ubbels gaat in op de subsidies en het verdienmodel dat het project financieel mogelijk maakte.

  • Toekomst van groen gas: Hij deelt zijn visie op de rol van melkveebedrijven in de energietransitie en de kansen die groengasproductie biedt.

  • Demonstratie van de installatie: In de video zie je hoe de installatie werkt. 

Bekijk hier de video:

Voor boeren die overwegen om een vergelijkbare stap te zetten, geeft Ubbels drie belangrijke adviezen: verdiep je goed in de techniek, zorg voor een solide financieel plan, en blijf op de hoogte van subsidies en regelgeving. Zo kan de productie van groen gas niet alleen bijdragen aan een duurzamere toekomst, maar ook een nieuwe inkomstenbron vormen voor agrarische ondernemers.

De toekomst van de bodem: lessen uit het project Regeneratieve Landbouw
Monomestvergisting kansrijk, maar dringend behoefte aan meer beleidsruimte
BoerenPerspectief ondersteunt boeren die blijven boeren
Rechter bepaalt: intern salderen afgelopen 5 jaar alsnog vergunningplichtig
Stoppen met couperen van varkensstaarten: Samen naar een toekomstbestendige varkenshouderij
Landelijke basis voor provinciale opkoopregelingen
Gelderland volgt Noord-Brabant met intrekken latente stikstofruimte
Vergisting: ‘binnen enkele jaren los met de eerste clusters’
Plannen voor privéstal uitgegroeid tot luxe trainingsaccommodatie