Volop speculaties nieuwe brede stoppersregeling

Publicatiedatum: 28-11-2024

De landbouwsector staat opnieuw hoog op de agenda in de Tweede Kamer met de aankondiging van de nieuwe brede stoppersregeling. De twee Lbv-opkoopregelingen bleken voor melkveehouders met verouderde opstallen onaantrekkelijk, waardoor er relatief veel meer varkens- en pluimveehouders deelnamen. Met de nieuwe brede opkoopregeling kunnen ook andere sectoren worden bereikt. Er is nog veel onduidelijk al moet deze nieuwe regeling veehouders een vrijwillige en financieel aantrekkelijke optie bieden om hun bedrijf te beëindigen.

"Er wordt volop gespeculeerd over de inhoud, voorwaarden en openstelling van de nieuwe brede stoppersregeling, maar op dit moment is er nog niets bekend”, zegt Marco Hol, adviseur bij DLV Advies. "Hierdoor blijven boeren met veel vragen zitten. Ze willen weten of ze in aanmerking komen, welke financiële compensatie ze kunnen verwachten en wat de voorwaarden precies zijn. Ondanks de druk vanuit de sector en de politiek, blijft veel nog onduidelijk. Dit zorgt voor onzekerheid bij veehouders die overwegen te stoppen, verplaatsen of willen doorboeren op hun huidige locatie.”

Druk om beslissing te nemen

De mestcrisis en de afname van de mestplaatsingsruimte in 2025 en 2026 zetten extra druk op de sector. De afbouw van de derogatie en de verlaagde mestproductieplafonds zorgen ervoor dat veehouders snel moeten schakelen. "Veel boeren voelen zich gedwongen om snel beslissingen te nemen," legt Marco uit. "Ze willen weten of de nieuwe regeling hen kan helpen bij het maken van een weloverwogen keuze."

Openstelling naar verwachting medio 2025

De nieuwe regeling wordt naar verwachting halverwege 2025 ingevoerd, maar er zijn nog veel open vragen. Minister Femke Wiersma heeft beloofd om alles op alles te zetten om de regeling te bespoedigen, maar benadrukt ook het belang van een zorgvuldige uitwerking. "Daar ga ik in mee”, zegt de adviseur”, de regeling moet goed doordacht zijn en eerlijk zijn voor alle betrokken partijen.”

Vooruit anticiperen

“Wij volgen de ontwikkelingen op de voet en staan klaar om veehouders te begeleiden bij het maken van de juiste keuze”, vervolgt Marco. "Onze expertise ligt in het begeleiden van boeren bij belangrijke beslissingen zoals deze. We kunnen helpen bij het evalueren van de verschillende opties, of het nu gaat om stoppen, verplaatsen of doorgaan op de huidige locatie. Vooruit anticiperen is voor nu het beste advies. Op deze wijze sta en blijf je zelf aan het roer en kom je straks niet voor verrassingen te staan."

Op de hoogte blijven

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rondom de nieuwe brede stoppersregeling? Vul onderstaand uw gegevens in en ontvang regelmatig updates. 

De toekomst van de bodem: lessen uit het project Regeneratieve Landbouw
Monomestvergisting kansrijk, maar dringend behoefte aan meer beleidsruimte
BoerenPerspectief ondersteunt boeren die blijven boeren
Rechter bepaalt: intern salderen afgelopen 5 jaar alsnog vergunningplichtig
Stoppen met couperen van varkensstaarten: Samen naar een toekomstbestendige varkenshouderij
Landelijke basis voor provinciale opkoopregelingen
Gelderland volgt Noord-Brabant met intrekken latente stikstofruimte
Van co-vergister naar groengasinstallatie: Ervaringen van familie Ubbels
Vergisting: ‘binnen enkele jaren los met de eerste clusters’